logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

Mijn kroon heeft losgelaten

Ik kon me even niet beheersen en heb een zak heerlijke harde zoete drop gehaald op de markt.

Eigenlijk moet ik helemaal niet meer snoepen en beter op mijn gewicht letten. Maar ik kan me soms niet meer beheersen en dan haal ik weer een zak snoep in huis. Dat deed ik vandaag ook. Ik was op de markt en daar staat ook elke donderdag en zaterdag een ouder stel met een snoepkraam. En die hebben echt de heerlijkste drop die er is. Vandaag dus maar weer eens mijn favoriet gehaald, harde zoete drop. 3 Ons voor € 2,- is een koopje en dat voor echte kwaliteit.

Als ik thuis ben pak ik gelijk een handjevol drop en begin te snaaien. Ik zuig nooit op snoepjes maar kauw ze weg. Maar lekker is het. Tot ik opeens iets vreemds voel en denk, nu is er iets niet in orde. Er lijkt wel een hele kies af te breken. Ik haal het harde dropje uit mijn mond en er zit een heel erg groot stuk tand aan. Het lijkt wel of mijn halve kies weg is. Maar vreemd genoeg voel ik niks, dus er liggen geen zenuwen bloot. Ik schrik er een beetje van en bel direct de tandarts op. Ondanks dat het al bijna half vier is kan ik iets na zevenen bij hen langskomen. Dat is erg fijn.

Als ik daarna de 'kies' nog eens beter bestudeer lijkt het er wel op dat het een kroon is die heeft losgelaten. Maar echt goed vastgezet kan die volgens mijn niet worden. De buitenkant van de kies staat er deels nog wel maar de andere kant is weg tot aan het tandvlees.

Ik hoop dat ik voorlopig geen tandarts bezoeken meer nodig heb

Als ik 's avonds bij mijn tandheelkundig centrum aankom moet ik eerst nog even een minuut of 20 wachten maar dan ben ik aan de beurt. Ik heb de kroon, of in ieder geval dat denk ik, maar meegenomen. In eerste instantie had ik 'm weg willen gooien. Als de tandarts open doet staat daar opeens een mooie surinaamse slanke jongedame van ergens halverwege de 30 me met een vriendelijk gezicht te woord. Ze benaderd me zo prettig en vriendelijk en geeft me direct een vertrouwd gevoel. Daar wordt ik wel iets relaxter van want ik heb de afgelopen jaren niet altijd even goede ervaringen hier gehad. Ze verteld me dat ik mogelijk een nieuwe opbouw moet hebben omdat er nog weinig materiaal zit om de kroon op te hechten. En het is ook nog eens de kies waar ik 9 jaar geleden een wortelkanaalbehandeling aan heb gehad. Maar ze zal 'm voor nu vastzetten. We komen overeen dat we binnenkort maar eens moeten overleggen. Maar ze geeft ook aan dat de kroon voor hetzelfde geld nog jaren op zijn plek blijft zitten.

Als ze uiteindelijk na denk een half uurtje werk de kroon weer op zijn plek heeft zitten mag ik weer vertrekken. Met de mededeling dat ik een uurtje niet mag drinken en eten. Nou dat is geen probleem, dat trek ik wel.

Ik neem afscheid en loop naar de balie om gelijk maar mijn half jaarlijkse controle afspraak te maken aangezien dat ook alweer een maand of 9 geleden is. De dame aan de balie geeft me de indruk dat ik een keuze heb als ze een afspraak plant met mijn normale tandarts. Maar aangezien ik er daar al een paar gehad heb en ik de behandeling deze avond erg prettig vond verlopen vraag ik of ik bij die dame een afspraak kan maken. Dat is geen enkel probleem en ik kan volgende week al terecht. Ik ben opgelucht.

Ik loop al een aantal jaren met de gedachte om daar weg te gaan maar deze surinaamse dame heeft me veel vertrouwen gegeven en ze benaderd je ook op een zeer ontspannen en prettige manier. Zien wat de toekomst brengt, maar ik hoop dat zij echt de perfecte tandarts zal blijken te zijn waar ik nog jaren met vertrouwen naar toe kan gaan. We zullen het meemaken. Volgende week donderdagavond ga ik voor controle. Ik ben benieuwd.