logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

Oh jee, mijn haar word dunner

Het was me een jaar of twee geleden al opgevallen. Als ik me gedouched had zag ik opeens mijn hoofdhuid door mijn haren heen.

De eerste keer was volgens mij na een rondje golfen op een lekkere zonnige dag. Dan krijgt alles waar de zon bij kan komen een donkerder kleurtje. En ik had die dag geen petje gedragen bij het golfen. Thuis gekomen een douche genomen en mijn haar gewassen. Nadat ik daarna mijn haar afdroogde met een handdoek zag ik opeens in de spiegel een donkere huid door mijn hoofdhaar heen. Dat viel natuurlijk nu meer op omdat ik al sinds mijn dertiger jaren grijs ben. Al erg vroeg maar iedereen vertelde me altijd hoe mooi lichte kleur grijs mijn haar was. Ik ben niet ijdel of zo maar was altijd wel fijn om te horen. Maar door die lichte kleur was die beginnende kaalheid me waarschijnlijk nog niet opgevallen. Nu, na dit rondje golfen, viel het me opeens uitermate goed op. Slik!

Kaal worden is erg. Kaal zijn niet.

En nu moet ik er eens over nadenken of ik dit wel erg vind. Ik denk het niet zo zeer. Ik heb altijd mannen die kaal zijn nooit lelijk gevonden. De beste vriend van mijn broer was al rond zijn 25e kaal en die had daar toen erg veel moeite mee. Begrijpelijk aan de ene kant, maar ook niet iets dacht ik om je zo druk over te maken. Er is namelijk niks aan te doen. En het stond, en staat, hem ontzettend goed. En dat heb ik altijd gevonden. Ik ben nog nooit een kale man tegengekomen waarvan ik dacht, tsjezus wat staat dat slecht.

marc october 2019Maar nu ik schijnbaar zelf voor deze nieuwe situatie kom te staan merk ik dat ik er wel een beetje mee bezig ben. Vooral omdat ik dacht dat ik nooit helemaal kaal zou worden. Dat wordt ik misschien ook niet, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Vandaag even kort gegoogled naar kaalheid en dan kom ik ook dingen tegen als dat het aan je voeding kan liggen. Maar aangezien ik in mijn eetpatronen niet echt veranderd heb, eet hooguit veel gezonder, zal het daar denk ik niet aan liggen. Ik denk dat ik er maar gewoon aan moet gaan wennen. Ik zat er eigenlijk net aan te denken om mijn haar weer lang te laten groeien. Heb het deze en vorige zomer erg kort gelaten, bijna op stekeltjes lengte, maar wilde weer eens een volle en lange haarbos. Ik kijk het deze winter even aan en zie dan wel wat ik volgend voorjaar doe met mijn haar. Tijdens mijn googlen kwam ik in ieder geval een mooie quote tegen: "Kaal worden is erg. Kaal zijn niet". En daar kan ik me helemaal in vinden. Als ik verder maar gezond blijf en eens een keertje wat gewicht kan verliezen ben ik helemaal tevreden.