Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

Motorbeurs homepage

De afgelopen 2 jaar ben ik niet geweest naar deze beurs. Omdat het elk jaar weer hetzelfde was en ook omdat veel importeurs niet aanwezig waren.

Maar dit jaar maar weer eens een poging gewaagd.

Ik heb nu bijna 7 jaar mijn rijbewijs en heb die dus op latere leeftijd gehaald. Ik ben dan ook niet een echte die-hard motorfan zoals bijvoorbeeld mijn rijinstructeur en zijn kinderen. Hij houdt elk jaar weer een leuke rit voor oud-leerlingen met een gezellige barbeque na. En het is dan bijvoorbeeld altijd weer leuk om te zien welke motoren ze hebben en te luisteren naar de verhalen van hun belevenissen van het afgelopen jaar. Ze gaan regelmatig (lange) weekenden naar het buitenland bijvoorbeeld en zitten tijdens de GP op Assen trouw aan het circuit de hele dag.

Ik heb toen ik jong was regelmatig op een motor gereden, illegaal. Maar ik ging toen meestal met standje verstand op nul en gaan. Ik had wel door dat ik te 'wild' was en ik misschien even moest wachten voor ik mijn rijbewijs ging halen. Dat heeft dus een kleine 30 jaar geduurd. En nu ben ik zelfs een beetje tam, misschien soms wel te voorzichtig. Alhoewel ik nog steeds wel eens uit mijn slof kan schieten en domme dingen doen.

eerste motor outfitAnyway, voordat ik begon met lessen ben ik 7 jaar geleden naar de beurs gegaan om mijn eerste motorpak te kopen omdat juiste kleding verplicht was voor mijn lessen. Een textielen jas en broek, een zwarte helm en een paar handschoenen. Via marktplaats heb ik een paar laarzen besteld voor geloof toendertijd € 15,=. En ik wist toen nog niks van motoren. De merken kende ik wel, en het bestaan van 1, 2, en 4 cilinders. Maar was me bijvoorbeeld niet bewust dat er 3-cilinders waren en wat nu precies de verschillen en karakteristieken zijn van al die motoren. Dat is nu wel anders. Ik weet globaal wat de modellen zijn die de diverse merken voeren en welke motoren ze hebben.

Ik ben zelf begonnen op een Aprilia Shiver. Veel te heftige motor voor een beginner eigenlijk, of in ieder geval voor mij. Ook in de regenstand was het in het begin 'spannend'. Terwijl ik nu op mijn 2e Shiver rijdend (tussendoor nog een Suzuki GSX 750F gehad) wel eens denk, nou dat mag best wat meer power hebben ;). Maar dat is alleen op sommige momenten. Die Shiver is echt een heerlijke machine maar nog niet het eindpunt voor mij. Ik ben er nog steeds niet uit maar neig meer naar een lichtere tourmachine waarmee ik de hele wereld overkan. Momenteel staat bovenaan op mijn lijstje o.a. de Yamaha Tracer 700 maar ook de Enfield Himalaya is een kandidaat. Die Tracer is niet de meest powerful maar 98% van de tijd heb ik die ook niet nodig en een 900 is bijvoorbeeld weer zwaarder en ook een stuk duurder.

Anyway, ik dwaal af. Nadat ik een aantal jaren de beurs bezocht viel het me op dat er eigenlijk niks nieuws onder de zon was. Je een nieuw model e.d. maar de shows, en de shops zijn allemaal hetzelfde. En voor de echte snuffelaar is er in de speciale winkeltjes misschien best wat te vinden. Maar voor mij, die gewoon standaard dingen nodig heeft als een helm en kleding bijvoorbeeld is het niet speciaal. Ik was dan ook een beetje die beurs zat, en zoals ik hierboven al aangaf, net als diverse importeurs e.d. Maar na 2 jaar afwezigheid en het feit dat er weer meer importeurs zouden zijn en ook omdat ik snel een goedkoop jasje nodig had maar eens gekeken naar kaartjes online. Via Motorkleding Center kon je kaartjes kopen met korting en kreeg je nog een tegoedbon voor een 'reispakket'. Dat pakket houdt in een kleine spuitbus voor de smering van je ketting en een spuitbus voor het interieur van je helm, frisheid, en visier, schoonmaken. Inclusief een doekje. Nou al die ingredienten bij elkaar zorgde ervoor dat ik vandaag aan het einde van de ochtend, na mijn bokstraining, op de bus stapte naar Utrecht.

Voor mij maar een reisje van een 25 minuten. Aangekomen op CS loop ik de mij bekende route naar de jaarbeurs en zie dat er in die jaren veel veranderd is. De weg voor de Jaarbeurs is verdwenen en alleen een fietspad en er wordt volop gebouwd. De beurs zelf is onveranderd op het eerste oog. Als ik binnenkom bijvoorbeeld zie ik de grote stand van Arie Molenaar gelijk links liggen.

Echt bijzonder is het niet, maar misschien ben ik niet liefhebber genoeg

Ik ga maar niet teveel woorden aan de motorbeurs vuilmaken, maar ik werd er niet warm of koud van. In een uurtje heb ik alles gezien. Ik ben toen even langs Brouwers gegaan omdat die altijd wel mooie aanbiedingen hebben en een nette jas gescoord voor € 79,-. Daar kan ik dit jaar wel mee door. Daarna loop ik met mijn bonnetje van Motorkleding Center naar hun stand om mijn pakketje op te halen en verlaat de beurs. Ik ben nog nooit zo snel over de beurs gegaan. Binnen anderhalf uur sta ik buiten.

Om mezelf te trakteren, ondanks dat ik dit jaar al een dikke 7 kilo ben afgevallen, haal ik een grote patat pindasaus op het station. Smullen.

Nu maar eens kijken of ik dit jaar wat meer kilometers kan maken dan de afgelopen 2 jaar want dat waren er nog geen duizend. En dan zie ik volgend jaar wel weer of ik dan weer zin heb in de motorbeurs.

Mijn 2e motor, de Suzuki GSX 750F

suzuki gsx 750 f

En mijn huidige motor, een Aprilia Shiver SL750 uit 2008

aprilia shiver sl750