logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 34" 3440x1440 144Hz IPS Monitor

Op het scheiden van het jaar en in deze coronaperiode die het financieel niet zo'n fijn jaar heeft gemaakt besluit mijn oude 34" monitor om ermee te stoppen. Dus helaas was ik genoodzaakt een nieuwe te kopen.

Het nadeel is dat het een flink bedrag is en dat ik snel moest uitzoeken omdat ik zo niet verder kon werken. Ik heb wel de neiging om voordat ik (technische) spullen koop me goed in te lezen en vooral iets te kopen dat zo goed mogelijk is voor zo weinig mogelijk geld. En met je wat verdiepen in de materie lukt dat meestal goed.

VA vs IPS, curved vs plat

Ik had deze keer liever een curved monitor en een IPS scherm. Voornamelijk omdat IPS wat kleurechter is dus foto's e.d. zien er nog beter, of in ieder geval kleurechter uit. Helaas bleek de eerste IPS die aan mijn vereisten voldeed zo'n € 600 te kosten, en dat vind ik teveel. Ik heb nog geen ervaring met een curved scherm maar ik heb ondertussen ook alweer gelezen dat hier ook veel verschillen in zijn. O.a. is de curve verschillend. Een beetje curve schijnt fijn te zijn voor productie werk, zoals ik dus doe. En een wat grotere curve meer voor gamen. Na lang zoeken binnen mijn budget kwam ik op de Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1. Dat is een IPS en plat scherm dat rond de € 450 te koop is. Iiyama heeft nog een curved version van dit scherm, de Iiyama G-Master GB3466WQSU-B1. Goed opletten, het scheelt maar een paar letters maar is een wereld van verschil. Dat scherm is curved maar heeft ook een VA panel. Ik weet van vroeger dat die nogal een beetje flets kunnen zijn en durfde dat niet aan dus uiteindelijk maar gewoon de Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1gekocht. En ik ben er nu na een kleine 2 weken super blij mee.

De Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 heeft een geweldig beeld voor zijn geld

Tijdens het inlezen en de reviews die ik gezien had kwam ik er wel achter, wat ik natuurlijk al wist, dat je van alle producten wel slechte of negatieve reviews leest. Een van de reviews gaf aan dat beeld erg slecht was, de kleuren verschrikkelijk en wat al niet meer. Maar toen ik de Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 uit de doos had gehaald en aangesloten op mijn PC vond ik de kleuren al fantastisch. Ik ga volgende week scherm nog calibreren maar verwacht niet veel verandering. Voor een amateur als ik voldoet die prima. Een professionele fotograaf zal zijn eisen hoger leggen denk ik maar als ik het scherm vergelijk met mijn oude scherm dat al erg goed was vind ik deze nog iets beter. Er mag misschien een haartje rood af maar dat is dan ook alles.

En natuurlijk toen ik de monitor net had gelijk een test gedaan op o.a. dode pixels. En ik had er geen een. Daar lees je ook altijd zoveel over op internet maar ik heb sinds er LCD schermen zijn nog nooit een monitor gehad met dode pixels. En ik heb behoorlijk wat monitoren gekocht in mijn leven. Zelfs weleens eentje die helemaal uit Korea kwam. En dat scherm is het beste scherm wat ik ooit heb gehad, maar daarover misschien later meer.

Gamen op de Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1

Zeker sinds alle lockdowns game ik ook wat meer op mijn werk PC. En dan voornamelijk racegames. En voor het gamen wilde ik ook weleens een monitor hebben met een hogere refreshrate. En die 144Hz is een stuk hoger dan de standaard 60Hz van de meeste beeldschermen. En aangezien deze monitor Freesync heeft en goed kan samenwerken met mijn AMD GPU was de keuze niet moeilijk. Wat ik ervan begrijp is dat de GPU en de monitor samenwerken. De GPU zorgt ervoor dat het beeld synct met de monitor. Dus speel ik mijn game tussen de 80 en 115 FPS dan gaat mijn monitor daarin mee. Waardoor je een nog rustiger beeld krijgt en sneller kan reageren. Is natuurlijk allemaal details maar ik moet zeggen dat ik in ak mijn games -rFactor 2, Assetto Corsa en Assetto Corsa Competizione - direct mijn snelste ronden heb verbeterd. Tussen de 1 en 2 seconden. En dat is in de racerij veel. Nu nog leren om in die games de auto's af te stellen want dan kan ik me echt eens meten in online competities. Maar daarover later meer.

Al met al ben ik erg tevreden over mijn aankoop en heb ik nog niet echt nadelen gevonden. Enige is dat in linux de monitor wel eens niet herkend word als de PC in de slaapstand heeft gestaan. En dan moet ik de monitor even uitschakelen en weer inschakelen. Ik hoop dat het daarbij blijft.

Heb ik je een beetje enthousiast gemaakt bekijk dan hieronder wat specificaties. Voor mij is het in ieder geval een dikke + en een aanrader.

Specificaties Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1

Om alles te weten bezoek je de site van Iiyama, maar bijgaand de belangrijkste specificaties van de Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1sdf

 • Beeldscherm diagonaal: 34"
 • Paneel: ADS-IPS, matte finish
 • Resolutie: 3440 x 1440 @144Hz (4.9 megapixel UWQHD, DisplayPort)
 • Beeldverhouding 21:9
 • Refresh rate: 144Hz
 • Kleurondersteuning: 16.7mln 8bit (sRGB: 100%, NTSC: 74%)
 • Pixel pitch: 0.233mm
 • Video IN: DisplayPort x2 (max. 3440 x 1440 @144Hz), HDMI x2 (max. 3440 x 1440 @100Hz, max. 2560 x 1440 @120Hz)
 • FreeSync ondersteuning: Display Port: 3440 x 1440 @144Hz
 • USB HUB: x2 (v.3.0)
 • Luidspreker: 2 x 5W
 • Hoofdtelefoon aansluiting: ja
 • Energieverbruik: 49W typisch, 0.5W stand by, 0.5W uit modus

Voor alle specificaties van de Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 bezoek je de link naar Iiyama onderaan dit artikel.