logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

gk61 hot swappable mechanical keyboard with Kai'j Box Pink and PBT keycap set

Bij elk nieuw mechanisch toetsenbord word je hebberig maar ook onzeker.

Onzeker omdat je dan weer nieuwe dingen ontdekt en ziet dat er veel meer mogelijk is. Ik merk gelijk dat de combinatie met de Kailh Box Pink's, de PBT keycap set en de wat zwaardere uitvoering en dichte case van dit toetsenbord ervoor zorgen dat als ik type er een heerlijk en beschaafd geluidje word geproduceerd. Ook het gevoel is een stuk fijner. En het 'gewicht' van de switches is dicht tegen het ideaal aan wat ik wil. Dit stukje type ik dan ook op de GK61 ondanks dat die nu geparkeerd staat achter mijn backup pc.

Hot swappable

Dit keyboard is ook hot swappable net als mijn Hexgears K707. Dat zorgt ervoor dat je bij nieuwe switches niet hoeft te solderen maar ze gewoon kan verwisselen. Toen ik al mijn switches, de Kailh Box Pink's, had geplaatst en het keyboard ging testen merkte ik dat de 'g' het niet deed. Op de achterkant van het bordje zag ik dat die aan de achterkant los zat. Toen realiseerde ik me dat er ook zo'n opmerking op de site van de verkoper stond. Je kan het beste de switches plaatsen terwijl je de 'houder' aan de achterkant van de PCB tegenhoud. gk61 pcb repairHelaas kon ik niet direct dat bordje gebruiken en moest ik op zoek naar soldeer om te kunnen gaan repareren. Nu heb ik voor de laatste keer een soldeerbout in mijn handen gehad op de MTS maar ik kreeg het redelijk snel voor elkaar. En nu doet het bordje het weer.

Nadat ik het goedkope PBT Keycap setje erop heb gezet ben ik maar eens aan het typen geslagen. Viel me gelijk dus al op wat voor lekker geluidje het produceerde en ook hoe heerlijk het typt. Een heerlijke feedback. Dit gevoel ligt er dicht bij het gevoel, en geluid, dat ik begin volgend jaar wil bereiken met mijn eigen gebouwde mechanische toetsenbord. Waarschijnlijk wordt dat de KBDfans 75.

In eerste instantie wiebelde het toetsenbord wel een heel klein beetje op mijn bureau, dus helemaal waterpas is die niet. Door er een beetje aan te wrikken heb ik dat weer opgelost. Ik ben natuurlijk ook gelijk naar een favoriete site van mij gegaan, 10FastFingers.com. Even kijken of het gevoel zich ook vertaald in een beetje behoorlijke snelheid. Nou dat is zeker het geval.

Gelijk een heerlijk gevoel en een evenaring van mijn high score op 10FF

Omdat het gevoel anders is, de keycaps anders aanvoelen en het geluid anders is is het natuurlijk heel even wennen. En ik moest ook nog even op temperatuur komen natuurlijk. Mijn eerste run was 55WPM. Daar werd ik wel een beetje despresief van want zelfs op mijn slechte dagen haal ik de 60WPM meestal wel minimaal. 71 wpm gk61 screenshot 2019 10 19 typing competition 10fastfingers comMaar enkele runs later evenaarde ik al mijn high score. Dus ik kan wel zeggen dat dit een geslaagde aankoop is. En een mooie stap in het leren van mechanische toetsenborden en wat er allemaal mogelijk is.

Ik merk wel dat de kwaliteit, alhoewel die mijlenver boven de standaard rubberdome toetsenborden uitrijst, niet helemaal top is. Vooral heb ik wat issues met mijn spacebar. Maar die los ik waarschijnlijk binnenkort ook wel weer op.

Dit is het eerste artikel dat ik schrijf op de GK61 en ik moet zeggen het voelt heerlijk en gaat me ook goed af. Ik begin toch wel te merken dat kwaliteit zich uitbetaald. Dat klinkt natuurlijk beetje raar als je de vorige alinea hebt gelezen maar ik merk het wel. De dichte kast, de switches, de PBT keycapset. Het zijn allemaal items die meehelpen in het gevoel en de beleving. Wat mijn definitieve mechanische toetsenbord ben ik wel uit. Dat word waarschijnlijk wel de KBDfans 75, maar wat de definitieve switches en keycaps worden ben ik nog niet uit. Daarvoor zal ik nog een hoop moeten lezen en een en ander moeten uitproberen. Nu ik 2 'hot swappable' keyboards heb zal dat geen probleem zijn. Ik moest maar eens de portemonnee trekken en wat switches gaan bestellen.

Binnenkort als ik wat meer ervaring heb opgedaan met de GK61 zal ik een review hier gaan schrijven. Maar kan je niet wachten? Voor het geld hoef je het niet te laten en ik zou het zeker doen.