logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

DZ60 met kailh box pale blue

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een toetsenbord kocht. Ondertussen heb ik al een hele verzameling.

Maar deze keer is het een mechanisch toetsenbord dat ik helemaal zelf gebouwd heb. Dus inclusief het solderen van de switches. En aangezien ik voor de laatste keer zo'n dikke 35 jaar geleden gesoldeerd heb op de MTS was het weer echt een nieuwe ervaring voor me. Ik had me wel ingelezen en wat YouTube video's gekeken. Het leek me niet erg moeilijk en dat is het uiteindelijk ook niet. Je moet er alleen voor zorgen dat je de boel niet verbrand, de soldeerbout de juiste temperatuur heeft en vooral dat je de dampen niet inademt.

Anyway, mijn doel is om uiteindelijk een echt heel goed mechanisch toetsenbord te bouwen dat voorlopig wel meegaat. Dat zal uiteindelijk zomaar een dikke € 500,- gaan kosten aan onderdelen. Maar dan heb je ook echt iets moois dat waanzinnig comfortabel typt. Maar eerst maar eens gestart met een wat simpeler 60% bordje om e.e.a. uit te testen. Ik heb de bouw zo goedkoop mogelijk proberen te houden omdat dit een bordje is voor erbij die ik voornamelijk zal gebruiken op mijn 2e pc. En misschien dat ik dit bordje ook af en toe mee zal nemen als ik ergens interim werk o.i.d.

DZ60 mechanisch toetsenbord onderdelen

Ik heb gekozen voor de goedkoopste case die beschikbaar was via KDBfans.com. Die case is beschikbaar in verschillende kleuren. Ik heb gekozen voor purple omdat dat weer eens een andere kleur is en omdat het de lievelingskleur was van mijn moeder. Die helaas alweer bijna 20 jaar geleden op veel te jonge leeftijd overleden is.

Ik wilde een 60% bordje bouwen omdat dat lekker compact is. Je moet dan wel met layers werken voor je toetsen omdat niet alle toetsen op de standaard lay-out passen. Een mooi moment om dat eens te leren zodat ik vaker met een kleiner bordje aan de slag kan. Ik vind het namelijk wel prettig om op een zo klein mogelijk bordje te werken. Dat zorgt er namelijk ook voor dat je je muis dichter bij hebt en dat is weer beter om RSI klachten te ontlopen.

Ik heb gekozen voor een DZ60 PCB omdat dat een heel goede schijnt te zijn en die kan je krijgen voor rond de € 35,-. Daarnaast  heb je een plate nodig die kost rond de € 18,-. En dan natuurlijk de case via KDBfans die me met verzendkosten zo'n € 65,- heeft gekost. Daarnaast ben ik al een tijdje gecharmeerd van de Kailh Box switches en heb ik een set Kailh Box Pale Blue's aangeschaft. Kosten iets meer dan € 40,- met verzendkosten. En een tube siliconenvet voor € 5,- die ik bij de Praxis heb gehaald. Daarnaast heb je nog een keycap set nodig. De echt mooie sets kunnen oplopen tot meer dan tweehonderd euro maar ik hou het bij een simpele set. Die moet ik nog gaan bestellen, kosten zo'n € 20,-, dus voorlopig zit er een ander setje op voor de time being. Dat is een SA set die wat dikker en hoger is en dat vind ik voor deze build minder prettig. Al met al ben je dus voor een 'simpele' build zomaar richting de € 200,- kwijt. En dan tel ik nu nog even niet mee de soldeerbout en soldeer e.d. die ik ook moest aanschaffen omdat ik die nog niet had.

Er zijn genoeg goede mechanische toetsenborden te koop voor de helft van dit bedrag, maar dan heb je geen maatwerk. De switches die ik heb uitgekozen heb je alleen als je zelf wat bouwt. En je hebt er ook een hoop lol aan.

DZ60 PCB en 60% KBDfans case

Omdat het de eerste keer was ben ik wel tegen wat kleine issues aangelopen. Toen ik eenmaal alle switches gesoldeerd had kon ik in eerste instantie het bord niet testen omdat ik een verkeerde configuratie had ingeladen. Ik dacht een DZ60 PCB te hebben gekocht maar dit was een DZ60 layout. M.a.w. ik moest een andere configuratie laden via QMK. Maar toen ik die eenmaal gevonden had bleek de rechter shift het niet te doen. Na veel zoek- en speurwerk ben ik er niet helemaal achter gekomen wat het issue was, of ik heb bordje beschadigt met solderen of er is iets in de settings, maar ik heb het kunnen oplossen met het bridgen van de switch.

Toen eenmaal alles in de basis werkte moest ik het bordje nog programmeren via QMK. Dat is ook even wennen in het begin omdat ik hier niks van af wist. Maar als je ermee aan de gang gaat, wat fouten maakt en wat zoekt op internet naar tips enzo dan kom je er wel uit. Je kan de nieuwe indeling niet zomaar naar je bordje flashen, je moet eerst de oude setting verwijderen. Hoe je dat doet wist ik niet. Maar er staat op de PCB een tekstje RESET en als je die 2 polen verbind dan word je bordje gereset en kan je de nieuwe software erop flashen. Als die eenmaal op je bordje staat kan je doormiddel van het tegelijkertijd indrukken van de spatiebalk+B terwijl je het bordje aansluit op de PC bordje weer resetten om nieuwe instellingen te gaan flashen.

Dat hele proces heb ik nu door dus morgen ga ik dat afmaken. De basis zit erin, maar je kan ook meerdere lagen maken. Die lagen gebruik je bijvoorbeeld voor pijltjes toetsen, screenprint, page up & down enzovoort. Die ga ik dus allemaal morgen erin zetten en uittesten. Al met al was dit een leuk project. Morgen ook nog even een leuke, maar vooral goedkope, keycapset bij Alie uitzoeken dan kan ik dit project over een tijdje tonen zoals het bedoeld is. Kan ik in de tussentijd wennen aan hoe dit bordje typt en wennen aan alle layer settings. En dan weet ik over een paar weken ook of dit een goede zet was en of ik de juiste switches heb gebruikt. Zo'n toetsenbord is net als een motor, je moet 'm even inrijden. De switches moeten inslijpen zodat ze nog soepeler bewegen. En ik moet natuurlijk wennen aan de formfactor. Dus binnenkort wat meer over dit project. Dan zal ik ook eens kijken of ik een stuk zal schrijven over het programmeren van PCB's. Al met al heb ik me goed vermaakt. En dan vergeet ik alleen nog te melden dat je voor een dergelijk project geduld nodig hebt. Ik heb er ongeveer 4 maanden over gedaan om alle onderdelen binnen te krijgen. Vooral dankzij drop.com die een case cancelde die ik graag wilde hebben. Toen moest ik opeens na maanden een andere case gaan zoeken.

Update:

Ook de video hiervan is nu beschikbaar. Uiteindelijk was het niet heel moeilijk maar je moet wel secuur werken.