logo 10vingers

Leer typen met Gtypist

Ik merk dat ik met het schrijven van eigen stukjes al steeds sneller wordt dus dat maakt mijn leven wat makkelijker ...

... maar het gaat nog lang niet snel genoeg. Ik ga nog steeds vooruit maar de progressie gaat een stuk langzamer dan de eerste 5 weken. En dat zint me absoluut niet.

Ik zit nu regelmatig in de 40+WPM

Wat ik daaraan moet doen ben ik nog niet helemaal uit. Ik moet er in ieder geval voor zorgen dat ik nauwkeuriger wordt en minder fouten maak. Ik maak nog steeds dezelfde fouten wat betreft wisselen van karakters. Misschien moet ik iets langzamer gaan typen zoals ik deze stukjes type. Het moet allemaal nog dieper inslijpen denk ik, maar hoop ik ook. Ik hoop niet dat ik nu al naar mijn plafond aan het gaan ben. Ik wil namelijk minimaal 50 woorden per minuut typen. En dan bedoel ik niet die tests die ik op 10Fastfingers doe maar echt 50WPM inclusief leestekens e.d. En dat dat me dan 'makkelijk' afgaat.

Ik merk wel dat als ik die speedtests doe er wat druk op staat. Nu kan ik daar op zich wel goed tegen maar je wilt steeds meer en gaat toch makkelijk overhaasten. En dat werkt je dan juist weer tegen. Ik merk namelijk als ik stukjes als dit type, mijn e-mails beantwoord of op andere manieren moet typen me dat echt al een stuk beter afgaat. Het is al op een tempotje wat werkbaar voor me is. En het geeft ook veel voldoening dat ik elke letter individueel op het scherm zie verschijnen. Ik zie dan ook direct mijn fouten maar meestal voel ik dat ook al bij de toets aanslag.

BTW (by the way) neem deze stukjes niet te serieus. Het zijn gedachtenspinsels en vooral een manier om met zekere regelmaat wat langere stukjes tekst te schrijven om te oefenen. Want zoals ze zeggen 'oefening baart kunst'. Als ik echt lekker op dreef ben over een aantal maanden dan ga ik beginnen met korte verhalen, columns en mijn 1e boek. Hou deze site dus in de gaten.

Wat ik ook erg lastig vind aan het typen is de weg vinden op het toetsenbord, of ten minste niet te verdwalen tijdens het typen. Ik wil nogal eens schijnbaar mijn handpositie(s) verplaatsen zodat ik verkeerde letters ga aanslaan. En het gebeurt me ook nogal eens dat ik 2 toetsen tegelijkertijd aanraak. Maar ik heb wel sterke hoop dat dat een kwestie is van wennen en veel doen. Ook voelen, vooral de pink en ringvinger van de linkerhand, een beetje raar. Het is wennen aan de positie en techniek. Ik relateer het een beetje aan mijn golf. Daar voelde dingen eerst ook raar maar door het veel te doen went dat ook en voelt dat steeds beter en gaat dat uiteindelijk 'automatisch'. Maar ja, golfen doe ik al meer dan 20 jaar en ik hoop dat ik dat getyp wel iets sneller onder de knie krijg.

Wat ik gelukkig wel al merk is als ik even een zinnetje op de oude manier wil typen met enkele vingers dat me niet meer zo makkelijk afgaat en ook erg vreemd voel.

Handige toetsen combinaties

Omdat ik nu 'blind' type me maar weer eens verdiept in keyboard shortcuts. En kwam er een paar tegen die ik nog niet kende maar die wel erg handig zijn. Misschien kende jij ze ook niet dus ik zal ze hieronder neerzetten.

CTRL+ Backspace Delete vorige woord
CTRL+ Delete Delete volgende woord
CTRL+ Shift + Backspace Delete hele vorige zin
CTRL+ Shift + Delete Delete volgende zin

Ook ben ik me steeds meer aan het verdiepen in mechanische toetsenborden maar daarover later meer.

Het lijkt allemaal een beetje triviaal maar we zitten met zijn allen zoveel achter een toetsenbord dat het veel plezier maar vooral tijd gaat schelen als je je hierin bekwaamt.

Volgens mijn woorden teller zit ik al richting de 700 woorden dus voor vandaag heb ik voldoende mijn best gedaan.

Later.