logo 10vingers

KBDfans 75% keyboard

Omdat ik de laatste tijd te weinig geoefend heb met typen een stukje gewauwel, alleen om even wat meters te maken.

Ik oefen nog steeds dagelijks even 10 minuten op 10FastFingers, maar dat zijn alleen snelheidstests. En soms doe ik daar nog wat tekst oefeningen bij. Maar ik type te weinig normale tekst. Dus nu maar even wauwelen om weer een keertje meters te maken.

Ik had een mechanisch toetsenbord gebouwd en daar typ ik nog steeds op. Omdat ik ook op dat veld nog steeds aan het leren ben had ik daar ook wat issues mee. Omdat de PCB leds had aan de onderkant heb ik de PCB overgezet naar een doorzichtige case. En omdat ik de keycaps die erop zaten voor mijn nieuwe build wilde gebruiken heb ik die ook vervangen voor een andere set. En daar begonnen de problemen. De plate mounted stabilizers lieten los en die heb ik weer op zijn plaats moeten vroeten. Dat ging niet makkelijk maar het leek gelukt. Maar toch voelde na een tijdje mushy en moest ik er gisteren weer mee aan de slag. Voor nu heb ik het probleem opgelost en het keyboard voelt nu veel prettiger. Vooral de rechter shift voelt beter en ook de spatiebalk. Die maakt nu ook een lekker geluid alhoewel sommige die te luid zouden vinden. Maar ik vind het wel lekker als ik lekker door aan het rammelen ben en een lekker ritme heb ik steeds 'tik' 'tik' hoor. Een soort basedrum die het ritme aangeeft.

Mijn nieuwe PCB en switches liggen al enige weken klaar om in de originele aluminium paarse case te bouwen waar mijn huidige keyboard uitgehaald is. Ook heb ik leds gekocht voor in de switches dus het wordt een wat uitgebreider project. Tevens heb ik een veel betere kwaliteit stabilizers gekocht die je ook nog eens vast schroeft dus daar verwacht ik veel van. Het wordt dan ook tijd om dat mechanische toetsenbord eens snel te gaan bouwen want de planning was om dat voorlopig mijn main mechanische toetsenbord te maken. Ik hoop, en vertrouw erop, dat dat tweede bordje een betere kwaliteit heeft en betrouwbaarder is als dit eerste gebouwde bordje waarbij ik nog veel heb moeten leren.

eerste mechanische toetsenbord dz60 met kailh box pale blue

Maar desondanks vind ik het leuk en ik heb weliswaar wat problemen ondervonden maar toch typt het nog beter dan een 'standaard' keyboard. Als mijn nieuwe bordje af is dan zal ik daarvan zeker hier een verslagje plaatsen.

En om terug te komen op het begin, ondanks dat ik wat minder type maar wel dagelijks wat oefeningetjes doe zie ik dat mijn snelheid heel langzaam omhoog gaat. 82 wpm screenshot 2020 09 24 typing test english 10fastfingers comIk scoor nu regelmatig een 77 WPM of hoger en ook bijna elke dag wel een score laag in de 80. Maar het gaat tergend langzaam en of ik de 90 ga halen voor het einde van het jaar vraag ik me af. Ik denk dat het zeker mogelijk is maar dan moet ik echt meer gaan oefenen. En daar heb ik nog niet voldoende motivatie en tijd voor. Ik doe ook nog wat andere dingen, ben wat depressief van al die Covid-19 ellende en moet ook eens op zoek naar een vaste baan.

En hoe sneller je word hoe belangrijker de techniek lijkt het. Je moet zorgen dat je niet te snel typt, een lekker ritme houd en vooral zo accuraat mogelijk typt. Hoe minder fouten hoe sneller je bent. Dat lijkt en klinkt heel logisch maar om je daar aan te houden is erg moeilijk want gevoelsmatig wil je sneller. Maar ga je te snel dan ga je fouten maken. Soms heb ik een lekker ritme en maak ik bijna geen fouten maar heb ik het gevoel dat ik 'langzaam' ga. En dan heb je soms hele hoge scores. Echt accuraat en een vloeiend ritme zijn key voor goede scores.

Mijn snelheid gaat nog steeds vooruit, weliswaar tergend langzaam

Anyway, nu ik gisteren mijn mechanische toetsenbord wat 'gerepareerd' en afgesteld heb typt die weer heerlijk. Ben nu eigenlijk ook wel benieuwd hoe mijn nieuwe toetsenbordje gaat typen want daar gaan weer iets lichtere switches in qua aanslag. Mijn eerste serieuze bordje had Gateron Greens die vrij zwaar zijn en dit eigengebouwde bordje heeft Kailh Box Pale Blue's. Die zijn iets lichter en hebben ook een fijner gevoel. Maar gevoelsmatig lijken ze nog een fractie te zwaar om lang snel op te kunnen typen zonder dat mijn vingers 'moe' worden. Alhoewel dat ook van de dag afhankelijk is.

In mijn nieuwe bordje komen Kailh Box Pinks. Ik denk dat die heel dichtbij mijn ideale switch zitten. Het ultieme bordje, waarschijnlijk een 65%, dat ik eind van het jaar wil bouwen komen misschien dan dé ultieme switches in. Welke dat zijn weet ik nog niet maar hoe verder je komt des te duurder het wordt lijkt het wel. Maar zo'n bordje bouw je voor de aankomende 10 jaar en dan is het allemaal niet meer zo erg. En elke keer dat je erop aan het werk bent heb je er plezier van. Het is net zoals de 2 MX-5jes die ik gehad heb. Elke keer dat ik in die auto stapte had ik plezier. Zelf als ik ermee naar de tandarts moest. En zo ik het eigenlijk ook met keyboards. Als je je er nog nooit in verdiept heb zal je misschien denken wat een onzin. Dat dacht ik eerst ook. Maar ik ben er langzaam ingegroeid en wil nu nooit meer wat anders. Als ik een keer met mijn laptop op stap ben dan is het helemaal wennen. Ik zie dan dat ik duidelijker langzamer typ, maar vooral met veel minder gevoel en feedback. Dus mijn lange teksten doe ik altijd op een mechanisch toetsenbord. Een van mijn mechanische toetsenbordjes gaat dan ook voortaan mee in de laptop tas. En dat is weer een GK61 met Kailh Box Black's. Omdat die zonder click zijn en dus bijna geluidloos. Dat is dan wel weer fijn voor de mensen die met me opgescheept zitten.

Tot slot

Nu ik hier even in een kwartiertje 1. 000 woorden typ met alle gemaakt gaan mijn gedachten terug naar toen ik begon. Met 16 woorden per minuut en ik moest nog helemaal wennen. Wat is het toch fijn dat ik nu bijna gedachtenloos heerlijk een stukje onzin wegschrijf. Ik zou aan iedereen willen zeggen, doe die effort ook als je nog niet kan blind typen. Je hoeft het zeker niet zo te doen als ik, als je een maand of 3 oefent dan kan je met een behoorlijke snelheid blind typen en daar heb je je hele leven plezier van. En dat geldt zeker voor jongere mensen.

En dan niet letten op mijn Nederlands want ik weet dat ik nogal wat taalfouten maak, vooral met de D's en de T's. Ik had me voorgenomen om dat ook eens te gaan leren maar nog niet aan toegekomen. Ik google wel als ik het niet zeker weet en 'belangrijke' correspondentie heb zoals CV's en sollicitatie brieven. En dan heb ik gelukkig ook nog mensen om mijn heen die de Nederlandse taal heel goed beheersen dus die laat ik dat ook checken.

Nou voorlopig genoeg gewauweld, dit is volgens mij 'by far' de langste tekst die ik op deze website in een keer geschreven heb.


86 wpm screenshot 2020 09 27 typing test english 10fastfingers comEn zoals je ziet helpt zo'n lange tekst. Gelijk hierna mijn high score geëvenaard die ik al een aantal weken geleden gescoord had maar steeds niet meer bij in de buurt kom. Omdat ik een lekker stukje getypt heb en nu lekker 'warm' ben. Het geeft me vertrouwen en motivatie om meer te gaan typen zodat mijn snelheid omhoog kan.

En wat ik wel stoer vind ik dat dat oranje labeltje nu vermeld dat ik bij de beste 8% van de wereld zit. Heel lang stond die op 15% en soms ook op 10%. Maar een betere score had ik nog niet gehaald, dus dat is een superleuke opstekker. Tsjakka ....