logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

The Queen’s Gambit, tranen met tuiten als de laatste minuut van deze serie draait. Zo ontroerend. Een korte serie die je moet zien wat mij betreft.

Ik ben niet zo'n reviewer van films of series maar deze "The Queen’s Gambit" wil ik je toch echt aanraden. Een miniserie op Netflix waar niet zoveel van verwacht werd maar een absolute hit werd. En ik begrijp wel waarom.

Ik werd op deze miniserie gewezen via een interview dat ik zag bij een talkshow. En dat kwam terloops voorbij. Omdat ik deze week wat tijd over had door omstandigheden maar weer eens Netflix aangeslingerd. Ik kijk er eigenlijk niet veel naar en had alweer dik een maand niks bekeken op Netflix. Maar toen ik eergisteren na de lunch even de eerste aflevering wilde kijken was ik gelijk verkocht.

The Queen’s Gambit is boeiend van het begin tot het einde

Natuurlijk is de hoofdrolspeelster in The Queen’s Gambit, Anya Taylor-Joy, een bijzonder aantrekkelijke vrouw om naar te kijken. Een heerlijk figuur en prachtige grote ogen. En ze speelt ontzettend overtuigend en goed. Ik geloof haar. En zelfs de kleine versie speelt fantastisch. Het verhaal is van het begin tot het einde mooi opgebouwd met mooie verhaallijntjes. En nergens is het overdone of ongeloofwaardig. Het is gefilmd in een prachtig ritme en is een kunstwerk op zich. Tel daarbij op de prachtige cameravoering en de uitmuntende muziek en je verdwijnt 7 afleveringen in het verhaal. Mooi. lief, hard, hardverscheurend maar oh zo menselijk.

the queens gambit anya taylor joy

Ik ben een zeer matige schaker dus ik heb daar niet zo op gelet maar er schijnen beroemde partijen in de serie The Queen’s Gambit te worden gebruikt. Ik neem het graag van harte aan. Maar ook als je helemaal geen schaak speelt ben ik ervan overtuigd dat je helemaal in vervoering zult raken. En als je dan de hele serie hebt gezien, ik was regelmatig erg ontroert en heb de laatste aflevering zelf 2x moeten huilen, dan ga je op zoek naar de muziek van deze serie, die er zo ontzettend goed bijpast. Onderaan dit artikel een link naar een Youtube video met de muziek. Die ik nu op de achtergrond draai. En de muziek klopt zo goed bij het gevoel van de serie The Queen’s Gambit dat je er weer kippenvel van krijgt.

Ik ga zeker deze muziek op mijn Spotify zetten als die daar te krijgen is. Ik hou normaal van wat steviger en rock en blues en pop. Maar goede klassieke muziek, zoals die in The Queen’s Gambit, laat ik niet aan me voorbij gaan. Heerlijk om 's middags eens op de bank na te denken over het leven of je fantasie mee te laten slepen op de muziek. Echt prachtig.

En misschien wel extra prachtig omdat de wereld op dit moment zo ongelofelijk verwarrend, hard en extreem is dat zo'n serie als The Queen’s Gambit spelend in de 60's en ook die muziek als een weldoener, een koele waterval in een hete zomer, over je heenkomen.

the queens gambit

The Queen’s Gambit moet je zien!