logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

Mensenmassa op de Dam tijdens corona

Ik voel me schuldig, heel erg schuldig. Want ik heb gisteren niet geprotesteerd op de Dam in Amsterdam tegen politie geweld tegen zwarte mensen.

De politieagenten die een Zwarte man vermoorden. Ze waren met zijn vijfen. O.a. een politieagent met een Aziatische achtergrond en een Mexicaan. En dan nog, het is verschrikkelijk dat er iemand sterft tijdens een schijnbaar nodeloos hard optreden. En als dit soort excessen in het nieuws komen zijn het altijd donkere mensen die de dupe zijn. En dat is verschrikkelijk. En onacceptabel. En dan komen ook de borden met 'Black Lives Mather', 'Black Children Mather', etc. ignoranceEn daar begint bij mij altijd een beetje de weerstand. Is dit nu de manier om deze serieuze issues op te lossen? Die teksten differentieren de mensen al. Maken een verschil tussen zwart en wit. Dat gaat toch niet helpen? Zou het niet moeten zijn 'Lives Mather', Children Mather'. Ik ben ook zo niet opgevoed, met een verschil tussen zwart en wit. Dus ik beleef dat anders. En snap ook dat ik me niet kan inleven hoe dat voor mensen is die toevallig een kleurtje hebben.

Dit probleem moet de wereld uit en lieftst zo snel mogelijk. Maar ik ben niet zo naief om te denken dat dat zal lukken op korte termijn. Er spelen veels te veel krachten mee. Maar ik zoek wel de nuance, waarbij ik zeker niet de indruk wil wekken dit te bachitaliseren. Maar dit stond er in de autopsie van George Floyd:

Floyd’s autopsie daarentegen toont aan dat de doodsoorzaak niet verstikking was. Volgens een rapport van de Hennepin County Medical Examiner was de doodsoorzaak eerdere gezondheidsproblemen die werden verergerd door de politieagenten die hem vasthielden. Verder wordt vermeld dat Floyd zowel acuut hartfalen als een coronaire hartziekte (CHZ) had. Er was ook geen fysiek bewijs van verstikking of wurging, meldt de Washington Times.

M.a.w. er zitten aan een verhaal altijd veel meer kanten en het zou goed zijn die eens te bekijken. Het is natuurlijk niet goed te praten maar misschien deed die agent wel iets wat niet dodelijk was maar weliswaar stevig. Maar toevallig had deze persoon een medische conditie die hem fataal werd. Een beetje bizarre en dieptreurige samenloop van omstandigheden. Of misschien heb ik dat ook wel mis. Maar de blanke mensen die momenteel aangevallen worden, gewoon vrouwen op hun fiets die door een verkeerde straat rijden, daar zie je dan weer niks van op TV. Wel dan weer de vele rellen en vernielingen in de diverse steden in Amerika.

Al met al een verschrikkelijk probleem en ik heb te doen met de donkere mensen in Amerika. Ze krijgen de kansen niet en worden in de armoede gedrukt. En dan krijg je excessen. Dat kan je ze niet eens kwalijk nemen. Ik kan hier nu wel heel lang uitweiden maar de wereld is verrot. Op het gebied van racisme, maar ook de grote corporates en machthebbers die bezig zijn met geld en macht. Daarom is ons voedsel onveilig en heeft corona de kans om zich te verspreiden van dier naar mens. En ondertussen gaan bij de farmaceuten de gevechten beginnen wie het corona vaccin mag produceren en vooral wie de rechten daarvoor heeft. Terwijl de aarde van ons allemaal is en we zeker in deze tijd elkaar zouden moeten helpen. Dat vaccin moet straks door iedereen geproduceerd mogen worden en beschikbaar gesteld tegen kostprijs. Dat zou gerechtigheid zijn. Het is eigenlijk te zot voor woorden dat het wiegje waar je in geboren bent voor een groot deel jouw toekomst bepaald.

Corona en discriminatie

Maar dan hebben we opeens de corona pandemie. En corona doet niet aan discriminatie, dat treft iedereen. Opeens moeten we ook solidair zijn om alles binnen de perken te houden en de ander, en met name de kwetsbaren, te beschermen. En we doen er bijna allemaal aan mee. De overheid zorgt ook nog eens voor miljarden en miljarden steun. Ondanks dat het zwaar is en financieel een ramp wonen we in een gezegend land. Ondanks dat hier ook duizenden doden al te betreuren zijn.

En toen was daar GroenLinks. Die riep op om massaal naar de Dam te komen om te demonstreren. Waarom? Om een politiek punt te maken? Om het verschil te maken? Waarom eigenlijk? Om onze wereld nog meer te gronde te richten? Want dat is ongeveer het enige dat GroenLinks kan. Dingen stuk maken en schoppen tegen van alles en nog wat. En die gebakken peren over jaren, ja dat maakt niet uit. Nu goede sier gemaakt. En dan laat die Femke Halsema, de ongewenste burgemeester van Amsterdam even zien uit wat voor hout GroenLinksers nu echt gesneden zijn. Op 4 Mei heeft ze persoonlijk tegengehouden dat er ook maar 1 overlevende bij de herdenking op de Dam kon zijn, maar nu tijdens een demonstratie die over een onderwerp gaat uit een ander eerste wereldland, lapt ze de richtlijnen -waar we ons allemaal aan moeten houden- aan haar laars. Met smoezen en redenaties waar je niet goed van wordt. Nee, we hebben de politie onderzoek laten doen en er zou bijna niemand komen. Even vergeten dat GroenLinks opriep via social media om naar de Dam te komen? En ze vertelde ook nog dat ze de politie niet wilde laten ingrijpen omdat deze demonstratie over politiegeweld ging. Dus was het een demonstratie tegen kernbommen dan had mevrouw wel ingegrepen? En toen noemde ze ook nog het argument dat de mensen een eigen verantwoordelijk hebben. Ja, dank je de koekkoek. Als we er zo in hadden gezeten de laatste tijd dan had heel Nederland nu al corona gehad en waren er waarschijnlijk honderduizend doden te betreuren zijn. Nu is die kans er ook, dat veel mensen zijn besmet tijdens deze demonstratie en dat ze ook anderen besmetten.

Je kan wel stellen dat Femke Halsema bloed aan haar handen heeft.

Ze dood niet één arrestant, maar misschien wel 10-tallen demonstranten en onschuldige burgers.

Burgemeester Femke Halsema met haar grote sprookjesboek | Foto:  daphne channahorn Het wordt tijd dat deze dame met haar sprookjesboek afscheid gaat nemen van Amsterdam. En dan is het gelijk een mooi moment om te komen tot een verkiezing van een burgemeester via de burgers. Want het dikke pluche heeft nu wel lang genoeg elkaar de baantjes toegeschoven. En betere worden de burgers daar niet van. Zeker niet als je wiegje op de verkeerde plek stond.

En ondertussen begrijp je wel dat mijn eerste zin in dit artikel satirisch bedoeld was. Ik ben zeker tegen onrecht en ben er ook voor dat dit de aandacht krijgt die het verdient, maar vooral dat de machthebbers er eens mee aan de slag gaan. Maar tijdens een pandemie als burgemeester je eigen regels bepalen is ontoelaatbaar. En dat heeft ze al vaker gedaan. Dat is niet krachtig maar misdadig. Ik neem aan dat de eerste aanklachten momenteel al geformuleerd worden en later deze week openbaar gemaakt. Dit heeft Nederland en Amsterdam zeker niet verdient.