logo 10vingers

voorbeeld type test resultaat

Het blijft een fenomeen dat niet te beschrijven en te omschrijven is.

Ik heb de laatste weken wat minder gescoord maar moest net een mailtje schrijven en dat liep wel lekker. Daarna maar weer mijn programma Klavaro opgestart en een stukje tekst getypt. Het resultaat zie je bovenaan deze pagina. Tot mijn verbazing allemaal groen cijfers en ook qua woorden per minuut zit ik bijna aan de doelstelling van 50 WPM dit keer.

Ik merk dat ik tijdens die oefeningen, en vooral bij de snelheidstests op 10FastFingers nog teveel nadenk. Het moet echt een automatisme worden dat je vingers gewoon de toetsen vinden zonder dat je erbij nadenkt. Het moet gedachtenloos gaan worden. Ik heb het idee dat dat proces bij mij nog niet begonnen is en ik daarom nu een beetje in mijn ontwikkeling blijf steken. Een maatje waar ik een tijdje geleden een rondje golf mee liep zei me al dat op een gegeven moment het kwartje valt en je dan echt een megasprong maakt. Ik hoop het.

Wanneer gaat dat kwartje nu eens vallen

Maar dat gebeurde deels wel bij de tekst die ik vanavond als oefening ging typen. En dan merk je dat je veel minder fouten maakt en er een goed ritme in hebt zitten. Ik dacht zelf dat ik op een score van zo'n 45 woorden per minuut zou zitten met een accuratie van zo'n 95%. Dus die 48,5 en 97,1% zijn wel een mooie opstekker. Alweer een high score dus dat is wel weer een opstekker. Het zit er dus wel in.

Wat betreft het typen van (lange) teksten heb ik er wel vertrouwen in dat ik op een behoorlijke snelheid ga uitkomen. Wat ik wel merk wat heel lastig is als ik met mijn werk bezig ben om dan steeds de juiste toetsen blindelings en foutloos te vinden. Ik schrijf veel HTML en CSS en dat zijn steeds korte stukjes tekst waarbij ik tussendoor ook mijn muis bijvoorbeeld moet bedienen. Dus er zit geen ritme in. En ik moet veel leestekens en andere characters gebruiken als :,;,',",{,},|,/,\,@,$,(,) en % onder andere. Plus dan ook nog eens vaak getallen. Ik ga er maar vanuit als ik maar voldoende dooroefen, en dat doe ik want ik doe alles nu blind met 10 vingers, het er ooit wel komt. Ik heb goede hoop dat ik qua snelheid bij 10FastFingers de snelheid van 75WPM eind van het jaar wel haal en ook dat ik tegen die tijd zo'n beetje de 50 woorden per minuut ook wel haal bij het schrijven van teksten. Maar het blind steeds alles vinden als je steeds van je toetsenbord afgaat zoals in mijn werk zal wel wat lastiger worden. Ik heb als doelstelling om te kijken waar ik sta eind 2020. Dan moet ik toch echt wel redelijk volleerd zijn.

Wereldkampioen zal ik niet meer worden, maar ontspannen en feilloos mijn werktuig bedienen moet haalbaar zijn. Ook het schrijven van deze tekst draagt daar weer een heel klein beetje aan bij.