logo 10vingers

Grafiek progressie in 10fastfingers

"The quick brown fox jumps over the lazy dog" is een zin die alle 26 letters van het alphabet bevat.

Een zinnetje dus om uit je hoofd te leren zodat je af en toe op een rustig moment even vlug een type oefening kan doen waarbij je alle letters van het alphabet gebruikt. Een mooie training voor het 'spiergeheugen' van je vingers dus. Als je dat zinnetje uit je hoofd kent is geen toetsenbord of laptop veilig voor je. Je kan overal even 'trainen'. Zelf in dat internet cafeetje diep in Azië waar je even je mail checked.

Maar daar ben je er nog niet mee natuurlijk. Ook mijn dagelijkse oefeningen blijf ik doen met het programma Gtypist. Alhoewel ik de afgelopen week weinig tijd heb gehad. Vrijdag, zaterdag en zondag had ik een golfwedstrijd en maandag ben ik nog met wat gezellige mensen nogmaals een rondje golf gaan lopen. Maar die kleine 'break' na die maanden dagelijks oefenen lijkt me goed gedaan te hebben. Lijkt net of ik weer iets makkelijker type en ook de snelheid in 10FastFingers met 53 is niet verkeerd. Ook dat is weer net als met sporten, soms een beetje rust doet je goed. En je hersenen verwerken de data dan toch wel. Net of je 'programma' steeds beter wordt. Leuk om te zien en te ervaren.

Ik type nu blind al net zo snel als voorheen met 3 en een halve vinger

De snelheidswinst gaat weliswaar erg traag nu maar ik type al net zo snel blind -deze stukjes bijvoorbeeld- als op de oude manier met 3 en een halve vinger. Zoals onder andere te zien in een oefening in Gtypist vandaag.

4 juli 2019 typetest gtypist

En het grafiekje bovenaan dit artikel geeft mooi aan dat dagelijks oefenen echt wel helpt. In een maand of 2 mijn WPM verdubbelt is toch een mooi resultaat. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. De snelheids winst zit voornamelijk in het lagere foutpercentage en niet zozeer in het sneller vinden van de toetsen. Ik hoop dat ik daar ook de aankomende 2 maanden een paar stappen in kan maken. En daarvoor moet ik veel gaan typen; gewoon doen!

Dus ik probeer maar wat inspiratie te verzamelen en wat motivatie op te doen zodat ik eens wat vrolijke, boze, rare of ontroerende columns kan gaan schrijven. Ik ga niks beloven maar hou de site in de gaten. Misschien wordt je binnenkort positief verrast.