logo 10vingers

vraagtekens

Hoe meer je weet, hoe meer je beseft dat je nog heel veel te leren hebt.

Ik maak maar weer eens de vergelijking met golf. Als je een tijdje golft dan ga je op een gegeven moment beter spelen. En op een gegeven moment heb je dan een periode dat het heerlijk gaat. En dan denk je, ik heb het nu door. En daarna val je meestal in een diep gat en dan moet je weer opnieuw beginnen lijkt het. Maar dan is het een kwestie van doorgaan, oefenen en bijleren en dan kom je uiteindelijk steeds verder.

Dat heb ik momenteel met mijn golf, ik heb afgelopen week de herenmiddag gewonnen en ben daarmee na enkele jaren weer terug op een single handicap, 9,7. Ontzettend blij mee en trots op maar ik vraag me af hoe lang ik dat ga vol houden. Aan de andere kant, ik speel al maanden goed en heb dus wel bewezen dat ik het kan. Vertrouwen houden dus.

Als je denkt dat je het door hebt, val je in een afgrond

Met dat leten blind typen heb ik hetzelfde. Je gaat in het begin natuurlijk relatief snel vooruit en nu na een maand of 5 heb ik bij 10FastFingers een high score van 65 woorden per minuut. Dat geeft natuurlijk een indicatie maar voor mijn normale typewerk, zoals deze stukjes, betekent dat dat ik zo rond de 42 tot 45 woorden per minuut type. Dat is in ieder geval al sneller dan ik deed met 3,5 vingers vijf maanden geleden. Dat is natuurlijk al een lekker snelheidje alhoewel ik graag dik over de 50 woorden per minuut wil gaan typen. Dat scheelt een slok op een borrel en dat scheelt ook weer tijd.

Ik ben de afgelopen tijd goed bezig geweest met oefenen maar nu ik op een behoorlijke snelheid zit, en ook wat druk was afgelopen weken, merk ik dat ik de oefeningen een beetje laat versloffen. Ik merk dat mijn snelheid nog wel redelijk op pijl blijft maar ik sta gevoelsmatig een beetje stil. Alhoewel ik weet dat je opeens weer een sprong kan maken. Maar als ik naar sommige mensen kijk hoe snel ze typen dan vraag ik me af hoe ze dat doen. Is het ook techniek, het toetsenbord, de switches, de houding? Ik ben momenteel een beetje zoekende. Ik denk van alles een beetje, maar denk toch dat ik uiteindelijk meer zal moeten oefenen. Wil ik 'ech' goed worden dan zal ik het toch meer als een sport moeten benaderen. Dus meer trainen, meters maken en op de techniek letten.

Lijkt me heerlijk om sneller te zijn maar vooral om om feilloos alle toetsen, dus ook de cijfers en speciale tekens -die ik veel in mijn werk gebruik- te kunnen vinden. Maak nu nog teveel fouten. Zit zo rond de 92%. Wil je echt lekker kunnen typen moet dat boven de 97% zitten. Waarbij 100% = foutloos natuurlijk helemaal mooi zou zijn.

Anyway, ik heb weer bijna 500 woorden geoefend dus lekker aan mijn typetoekomst gewerkt. Vandaag maar eens op mijn andere toetsenbordje met zwarte Kaihl box switches getypt. Die zijn lineair en dat typt iets anders. Maar merk wel dat dat bordje minder herrie maakt en voor normaal typewerk, dus geen snelheidstests, best wel fijn en makkelijk typt.

Later,