logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

Takamine Jasmine S34c

Zoals vandaag. Hele dag allemaal Zoom meetings en afspraakjes en daarna nog wat aan geklooid en mijn backup PC geupgrade naar Fedora 32. En dan is het al zes uur geweest en moet ik nog gaan oefenen op mijn gitaar.

Pffff. Alweer, en het gaat nog heel lang duren voordat ik er wat van kan. Heb ik nog wel zin? Ik sleep me naar de woonkamer om aan mijn lessen te beginnen. Eerst de vingeroefeningen -spiders en C toonladder- met een metronoom en daarna nog de 4-3-2-1 oefening over alle snaren met flagolet. En dan ga ik de lessen oefenen en herhalen van de basiscursus. De ene dag begin ik bij les 13 en eindig bij 22, waar ik sinds kort aangeland ben. En vandaag ging ik van 22 naar 13. Ik draai het elke dag om omdat die multimap met bijlages van Koen zo voor me ligt op die handige muziekstandaard.

Les 22, wat een drama. Dit ga ik nooit leren. Maar ja, dat dacht ik ook van andere lessen en het is toch wel gelukt, of in ieder geval het is een stuk beter geworden. De progressie over de tijd die zie ik wel. En dan ga ik van les 22 naar 21, metronoom erbij en capo op 8. He, gaat wel lekker. Kan ritme beter volgen als gisteren. Grappig. Op naar les 20. Capo op 2, metronoom op 87. Deze gaat nog beter, metronoom valt weg. Dus dan zit ik op scherp. Dan maar op naar les 19. Ik speel nog niet alle liedjes helemaal maar volg vaak nog de schema's van Koen. Gaat me nu meer om dat ik de techniek leer. Die White Stripes steeds pijn in mijn arm maar nu niet echt. Betere houding? En het lukt ook steeds beter. Toch lastig stukje met die 2 snaren ingedrukt en de andere dempen en dan over de hals schuiven. Maar vandaag klinkt ie niet slecht. Lekker toch zo beetje op de gitaar rommelen? Er komt zowaar een glimlach op mijn gezicht. Op naar de herhaling van les 18, Herman Brood. Metronoom op 92 en gaan met die banaan. Wauw, is vandaag wel erg strak gespeeld. Mijn glimlach wordt groter.

Na een paar herhalingen pak ik les 17 erbij. Leuke oefening van Koen dat country stukje maar heb het wel eens beter gedaan. Die G snel pakken vanaf D blijf ik lastig vinden. Mijn pink gaat nog steeds zijn eigen weg en maakt nog steeds grote omwegen voordat ie zich op de hoge E snaar nestelt. Die discipline is die pink wat lastig bij te brengen. Raar ding. Op naar les 16, Drops of Jupiter - Train. Lekker nummer om te doen. Maar vraag me steeds, en dus ook vandaag, weer af wanneer ik dat verdomde F-barre akkoord eens snel kan pakken. Die C, D of E maar ook de A en de B en in iets mindere mate de G en natuurlijk de Em en Am pak ik snel. Zelfs de Dm die ik pas een week of 2 oefen zit er al redelijk in. Hoe lang nog voor ik dit onder de knie heb? Dan gaat het allemaal zoveel makkelijker worden. Maar wel een nummer om verder uit te werken en aan je repertoire toe te voegen. Erg lekker om te spelen. Op naar les 15, ‘Acda en de Munnik - Niet of Nooit Geweest’. Elke keer dat ik aan deze les begin moet ik aan dat persoonlijke verhaal van Koen denken dat hij bij de cursus verteld. Motiveert wel om deze onder de knie te krijgen. Vandaag maar eens serieus proberen de snelheid te halen en de metronoom van mijn app op mijn telefoon aangezet met drums. Dat is gevoelsmatig toch makkelijker te volgen. Gaat nog niet helemaal goed maar we komen in de buurt, maar die overgangen naar Bm dat gaat nog wel even duren voordat ik dat op die snelheid pakken kan. Misschien als ik weer 2,5 maanden verder ben gaat dit helemaal goed.

Even tussendoor al die oefeningetjes van de eerste lessen doen: 'Die zien we nooit meer terug', 'No limit', 'A-team' en 'Mission impossible'. En dat introtje van Queen. Ook lastig om helemaal goed te spelen maar lekker om te doen. En door naar les 14. Alweer een lekker nummertje, en die loopjes op C en D gaan redelijk soepel nu en de individuele snaren vind ik nu meestal ook goed met mijn plecrum. Goed bezig man. Op naar 'Gloria', les 13. Kijken of die vandaag lukt op 130BPM. Nee, vandaag wil het niet goed, dat snel switchen van D naar A naar E. Ik raak toch een beetje in de war. Maar heb vandaag ook wel een hoop gedaan. Alles herhaalt dus op naar de simpele versie van 'Knocking on heaven's door' die ik aan het oefenen ben. Opgepikt van Youtube. Lekker man, en nog een beetje volume erop. En gewoon doorgaan met die herhalingen G D Am / G D C. En dan sluiten we af met de herkenningstune dat ik klaar ben, speciaal voor de buren. Het ankerpunt. Ze kunnen bijna opgelucht adem gaan halen. Het Spaanse stukje. Ik begin langzaam en voer de snelheid steeds meer op. En lekker die snaren aanzetten, ze zullen het zeker niet missen. En dan ben ik klaar. Ik stop mijn plectrum tussen de snaren en zet haar, mijn Takamine Jasmine S34c, terug op de standaard.

Ik kijk op de klok en ik ben anderhalf uur verder. Niet meer gedacht aan corona en andere ellende. En voel me heerlijk ontspannen. Mijn vingers doen geen zeer meer, ze houden het dus nu makkelijk zo lang vol. Wat was dat lekker man. Ik heb nu alweer zin om morgen te gaan oefenen.