logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

Omdat het alweer een maand geleden is dat ik mijn eerste jaar challenge heb beindigt word het wel tijd om de nieuwe challenge aan te kondigen.

En hier is die dan. Nee, ik ga geen Nederlands leren. Alhoewel ik weet dat ik veel fouten maak met d's en t's. Misschien moet ik dat tussendoor maar eens in gaan verdiepen. Ik weet dat het iets is met het 'kofschip'.

Nee, mijn tweede jaar challenge wordt het leren van gitaar. De bedoeling is dat ik aan het einde van het jaar, dus na 12 maanden, een redelijk assortiment liedjes kan spelen op een beetje lekkere manier. Het lijkt me bijvoorbeeld heerlijk dat ik bij de markt kan gaan zitten, mijn gitaarkoffer daar neerleg, en dan een reportoire van een uur kan spelen. En dan kijken of mensen dat ook waarderen in de vorm van muntjes. Dan zou dat helemaal fantastisch zijn. Een soort van waardering voor al het harde werk.

Natuurlijk is dit een challenge die, voor mij, niet na een jaar ophoudt. Ik hoop nu eens door te zetten en het nog 40 jaar vol te houden. Echt goed gitaar leren spelen duurt jaren. Ik denk zelf dat het zeker wel een jaar of 6 tot 8 duurt voordat je echt dat instrument 'beheerst'. En dan om echt goed te worden heb je nog een heel leven nodig. En dat ga ik dan helaas niet meer halen, dus gitarist van het jaar zal ik niet meer worden. Maar het gaat erom dat ik iets doe waar ik mijn expressie in kwijt kan.

Ik was ooit 27 jaar geleden al begonnen met een electrische gitaar en een LOI cursus. Je had toen nog geen internet bijvoorbeeld. Ik ben toen helaas na een aantal maanden gestopt en ben pas weer 7 jaar geleden weer opnieuw begonnen. Maar ben toen ook na een aantal maanden afgehaakt. En datzelfde heb ik weer gedaan begin 2017. Maar nu ga ik doorzetten. En hoe dan wel zul je je afvragen? Ik denk omdat er een aantal dingen in mijn leven gebeurd zijn. Ik ben minder streng voor mezelf geworden. Ik zie bij mezelf, en anderen, dat als ze bijvoorbeeld een jaar gitaar spelen dat het voor geen meter klinkt. Dat is niet helemaal waar maar zo ervoer ik dat. Nu kan ik van 'de reis' genieten en vind ik het mooi als je een nummer kan spelen. Zelfs als het niet helemaal foutloos klinkt. Ook helpen deze site en mijn Youtube kanaal me om gefocused te blijven en me een beetje achter mijn donder aan te zitten. Dat heeft me geholpen met die type challenge en dat hoop ik nu dus weer te bewerkstelligen. En door al mijn veranderingen en ontwikkelingen merk ik dat ik er nu meer van geniet. En ook dat het me ontspanning en rust brengt. Je oefent en rammelt zo een uurtje weg waarbij je soms alles vergeet.

Ik hoop dat jullie ook deze reis gaan meemaken. En hoor graag jullie bevindingen. Via mijn contactformulier of onder de video's op mijn youtube site.