logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

Ricoh GR III X

Alweer een jaar voorbij en hier zijn we dan aangekomen in 2023. Ik wens jullie voor het nieuwe jaar het allerbeste. En voor mezelf natuurlijk ook.

Nu ik hier weer even terug ben zie ik dat ik wel heel erg lang hier niks meer heb gedaan. Niet omdat ik er geen tijd voor had maar o.a. omdat ik me misschien wat minder voel. Mijn gitaarspel ligt al zolang stil dus daar geen progressie en ook andere zaken zijn blijven liggen. En ik ben sindsdien een kilotje of 6 aangekomen. Niet op het goede pad dus. Dat ga ik vanaf vandaag aanpakken. Ik heb ernaar toe gewerkt en hier begint het weer. Het zal vast met vallen en opstaan gaan maar we gaan er komen. De gezondheid moet beter, het gewicht veel lager en ik wil weer gaan genieten van de kleine dingen in het leven.

Die gitaar ga ik proberen weer op te pakken en zo zijn er nog wat zaken. Maar dit artikel gaat over mijn nieuwe camera, de Ricoh GR IIIx.

De Ricoh GR IIIx

Ik zat al jaren op de Ricoh GR III te aassen. In 2013 heb ik een Fujufilm X100S gekocht en dat is nog steeds een waanzinnige camera. Ook een grote APS-C censor, net als de Ricoh GR IIIx, en met veel instelmogelijkheden en een vaste lens van zo'n 35MM omgerekend. Maar de Fuji X100S wat me iets te groot en ik had ondertussen alweer bijna 10 jaar en dan wil je weleens wat anders. 2 Jaar geleden heb ik nog gekeken of ik de Fuji X100S kon verkopen maar toen kreeg ik er nog maar zo'n  € 325,- voor. Maar de tijden zijn veranderd en toen ik zag dat ik er nu 2 jaar later veel meer kon krijgen heb ik hem verkocht voor € 525,- en ben toen op zoek gegaan naar de Ricoh GR IIIx. Maar de prijzen blijven maar hoog, € 999,- voor een exemplaar. Uiteindelijk vorige week de knoop doorgehakt en de Ricoh GR IIIx aangeschaft met gelukkig een korting van € 50,-.

Ricoh GR IIIx

Waarom de Ricoh GR IIIx

Zoals hier boven al aangegeven wilde ik wel eens wat anders. Maar wel iets wat op de Fuji X100S leek. En dat doet de Ricoh GR IIIx. De Ricoh GR III, zonder de X, heeft een lens die je kan vergelijken met 22MM op een ouderwetse camera. De Fuji X100S heeft ongeveer vergelijkbaar een 35MM en de Ricoh GR IIIx 40MM. Dat is wel wat strakker dan ik gewend was maar het zit nog binnen de marge. Ook is de Ricoh GR IIIx veel kleiner, lichter en natuurlijk bijna 10 jaar nieuwer waardoor e.e.a. sneller is en er wat meer mogelijkheden op zitten. Vooral de Snap Focus vind ik erg interessant voor straatfotografie bijvoorbeeld.

1 Voorbeeldfoto vanuit de Ricoh GR IIIx onbewerkt

watertorenIk ben vandaag voor het eerst op pad geweest en moet nog aan de camera wennen, de (custom)instellingen leren en nog veel meer. Maar om jullie een idee te geven, en dan ben ik nog niet eens goed bezig geweest met belichting e.d. bijgaand een origineel van vandaag. Een JPG rechtstreeks uit de Ricoh GR IIIx zonder enige bewerking. Ik vind het rete strak. Daar ga ik nog veel plezier aan beleven. Klik op de foto voor het origineel (13Mb).

Ik ga aan de slag met al mijn issues, de gitaar en de Ricoh GR IIIx. En hopelijk kan ik jullie binnenkort meer over de Ricoh GR IIIx vertellen en ook wat mooi werk laten zien. Want ik wil me toch weer wat meer gaan richten op fotografie.