logo 10vingers

Ik probeer elk jaar een nieuwe "One Year Challenge" aan te gaan. Mijn eerste challenge was om na 35 jaar te leren blindtypen en dat ook nog eens op behoorlijke snelheid. Dat is gelukt. Na 1 jaar typte ik met 77 WPM. Dat heeft me zo gemotiveerd dat ik vanaf nu elk jaar iets nieuws wil leren. Mijn vorderingen hou ik bij op deze website en mijn YouTube kanaal. Die houden me scherp en gemotiveerd.

Afstandsbediening gedemonteerd

Je kent dat misschien wel, je hebt een afstandbediening en na een aantal jaren werkt die niet zo goed meer. Knoppen moet je harder indrukken of ze haperen.

Maar daar is heel eenvoudig iets aan te doen. Het moeilijkste is nog om de afstandsbediening uit elkaar te halen.  Maar daarover later meer. Ik ben eigenlijk best wel hardstikke handig maar eigenlijk nooit gerealiseerd dat ik mijn afstandsbediening zo makkelijk zelf kan 'repareren'. Als een afstandsbediening slecht werkt komt dat eigenlijk altijd omdat deze in de loop van de jaren vies geworden is. Van de buitenzijde maar ook zeker binnenin. En als je dat reinigt van binnen werkt de afstandsbediening weer als nieuw.

Afgelopen week irriteerde ik me na een hele lange tijd aan het feit dat 2 afstandsbedieningen niet zo goed meer werkten. Toen maar eens erop gegoogled en een Youtube video bekeken. En daar vielen de schellen van mijn ogen. Dit is simpele techniek! En heel makkelijk zelf te doen.

Stap 1: Demonteren

Eerst zal je de afstandsbediening uit elkaar moeten halen. En dat kan best wel lastig zijn. Bij voorkeur gebruik je hier gereedschap voor dat ervoor gemaakt is maar je kan ook een schroevendraaier gebruiken. Let dan wel op dat je de behuizing niet teveel beschadigt want dat ziet er niet uit. Bij sommige afstandsbedieningen zal je in het batterijcompartiment een schroefje zien zitten die je moet verwijderen. Daarna moet je de 2 helften van de behuizing scheiden. Dit doe je door er gereedschap of een schroevendraaier tussen te plaatsen en ze los te wrikken. Het kan wat geluid geven, of luide klikken. Maar als je het een beetje met beleid doet dan beschadig je niks. Je houdt dan, zoals je op de foto bovenaan dit artikel ziet, een paar delen over. De voor- en achterkant van de behuizing, de rubberen insert met knoppen en de printplaat.

Stap 2: Reinigen behuizing en rubberen insert

De behuizing en de rubberen insert kan je gewoon reinigen met een sopje of onder de kraan. Die rubberen insert is heel flexibel zoals je in de foto hieronder ziet.

remote rubber insert

Als je de rubberen insert en de behuizing hebt gereinigd maak je deze weer droog.

Stap 3: Reinigen printplaat met alcohol

Ik heb bij de kruidvat een flesje '96% alcohol ketonatus' gehaald. Kost nog geen € 3,- en daar doe je dan heel lang mee. Ik neem dan ook wat wattenstaafjes en doop die in de alcohol en reinig dan de printplaat. En dan met name de contactpunten. Een klusje van nog geen minuut. En je zal zien dat de wattenstaafjes vuil worden en dus hun reinigende werking hebben gedaan.

remote cleaning

Stap 4: Geheel weer in elkaar flansen

clean remote

Hierna plaats je de rubberen insert weer in de behuizing en de printplaat als je die ook verwijderd hebt. Als je de printplaat verwijderd hebt let dan op dat de batterij-aansluitingen goed op hun plaats zitten.

Hierna zet je de helften op elkaar en klikt ze weer vast. Dat vraagt wel iets kracht.

En voila, een bijna als nieuw uitziende afstandsbediening die ook weer werkt zoals toen die uit de verpakking kwam. Ik ben blij dat ik erachter ben gekomen dat dit eigenlijk heel makkelijk te repareren is. Door dit zelf te doen spaar je niet alleen geld uit maar het is ook nog eens heel erg leuk om te doen. En voor diegene die dat belangrijk vinden, ook nog eens heel milieubewust.

Ik kan voorlopig weer jaren vooruit en het is echt een hele verademing dat als ik nu op een knopje druk die feilloos en zonder kracht werkt. Ik zou zeggen, probeer het ook eens.