logo 10vingers

50,60 woorden per minuut :)

Mijn eerste doelstelling van dit project is de 50 woorden per minuut halen, en vandaag heb ik bewezen dat het mogelijk is.

Ik besef me terdege dat dit een eenmalige en niet representatieve uitslag is, maar ik ben er toch wel een beetje trots op. Het geeft in ieder geval aan dat om consequent, ook bij langere teksten als dit, 50WPM te halen haalbaar is. Want ik voel ook dat het erin zit en ik nog een stuk sneller kan.

De ene 50 WPM is de andere niet

Ik haal nog steeds letters door elkaar, alhoewel dat steeds minder wordt. En ook maak ik 'fouten' zoals het niet goed plaatsen van de handen en/of het aanraken van 2 toetsen tegelijkertijd. Maar het voelt langzamerhand steeds natuurlijker en ik denk dat het vanzelf gaat wennen.

Wel vreemd om te zien als ik tekst uit mijn hoofd schrijf, zoals dit stukje literaire kunst, ik meer fouten maak en meer letters door elkaar haal. Ik weet niet of dat komt omdat dat een ander proces is. Maar misschien komt dat deels omdat ik mijn typelessen en tests in het Engels doe. Anyway, ik ben ervan overtuigt dat dat in de loop van de tijd ook vanzelf wel goed gaat komen.

Nog even terugkomend op mijn score van 50 WPM. Dat is natuurlijk hardstikke leuk, maar de volgende oefening was gewoon weer een stuk lager, mede door de vele fouten, zie onderstaande afbeelding.

35 ipv 50 wpm

Ik heb ondertussen wel gezien dat een goede techniek belangrijk is. En dat is niet alleen hoe je je handen plaatst maar ook hoe je zit, hoe hoog je (buro)blad is en dergelijke. Ik denk dat ik me daar binnenkort maar eens wat meer in moet gaan verdiepen. Dat komt de snelheid en het foutpercentage ten goede.

Een goede type tip

Ik had hier en daar al gelezen dat je snelheid omhoog gaat als je minder fouten maakt. "Logisch" zou Cruijff zeggen. Maar ook dat je je vooral moet concentreren op het typen zonder fouten. Daar ben ik afgelopen week mee begonnen en toen haalde ik al een keer een score van 49WPM bij 10FastFingers, terwijl ik dacht dat het helemaal niet zo snel ging. Maar als je focused op netheid en je maakt geen fouten dan kom je in een ritme en dan gaat het opeens een stuk sneller.

En volgens mij moet je niet -zeker nu niet in het begin- te lang met je lessen e.d. bezig zijn want het vergt wat van je concentratie en dan ga je meer fouten maken. Ik hou het dus nu ook voor gezien voor vandaag. Genoeg gedaan, mijn lessen, wat tyepetesten op 10FastFingers en dan ook nog eens dit stukje schrijven.  Ik zeg, tot de volgende keer.